top of page
Search
Writer's pictureLaura Kunstberga

7 soļi finansiālās izaugsmes virzienā

Pirms ķeramies klāt tam, kā veicināt finansiālo izaugsmi, es ar Tevi, lasītāj, vēlos radīt vienotu izpratni par to - kas ir nauda?!



Pirmkārt, nauda pati par sevi nav vērtība. Ja mēs ar naudu nevarētu samaksāt rēķinus un samaksāt par lietām un pakalpojumiem, kurus gribam, no naudas nebūtu nekādas jēgas. Līdz ar to, sanāk tā, ka vērtība katram no mums ir tās lietas un pakalpojumi, ko mēs varam nopirkt par naudu. Un, jo vairāk lietas un pakalpojumus mēs gribam, jo vairāk naudas mums vajag, lai par to samaksātu. Taču katru lietu un pakalpojumu kāds rada. Mūsdienās daudzas lietas un pakalpojumi tiek radīti, izmantojot tehnoloģijas un iekārtas, un cilvēka radošā iesaiste ražošanas vai pakalpojuma sniegšanas procesā mazinās. Taču tas nemaina faktu, ka kāds šīs iekārtas un tehnoloģijas ir izdomājis un radījis. Un kādam tās pieder. Turklāt cilvēki apvienojas organizācijas un visbiežāk viena pakalpojuma vai preces tapšanā ir iesaistīti daudzi cilvēki, kas izpilda dažādus uzdevumus.


Otrkārt, svarīgi ir saprast, kā mēs nopelnām naudu. Katram no mums ir kaut kādas zināšanas, pieredze, prasmes, kompetences, personīgās kvalitātes – kaut kas, kas kādam ir vērtīgs un vajadzīgs. Ja Tu esi darbinieks organizācijā, tad Tu savas kompetences, pieredzi, prasmes un laiku kopā ar saviem kolēģiem investē uzņēmumā, kas rada produktu vai pakalpojumu, un par to saņem algu. Ja Tu spēj pats pa tiešo radīt vērtību un piegādāt to klientam pakalpjuma vai preces veidā, tad Tu saņem naudu pa tiešo no klienta par savu preci vai pakalpojumu, ko esi radījis, apmierinot sava klienta vēlmes vai vajadzības.


Tātad, mēs saņemam naudu par vērtību, ko radām un tērējam naudu, lai apmierinātu savas vajadzības un vēlmes. Un nauda šajā procesā kalpo, kā līdzeklis apmaiņai.

Kādreiz bija tā, ka, piemēram, viens audzēja aitas, otrs audzēja labību un, kad raža bija novākta, mainīja vilnu un sieru pret miltiem. Abiem bija labi. Mūsdienās, kad ir ārkārtīgi liela preču un pakalpojumu dažādība un izvēle, nauda kalpo kā līdzeklis, lai atvieglotu apmaiņas procesu – manis radītās vērtības apmaiņu pret kāda cita radīto vērtību.


Ņemot vērā augstāk minēto, kā mēs varam veicināt savu finansiālo labklājību? Sagatavo papīru un rakstāmo un pieraksti atbildes uz sekojošiem jautājumiem!


1.solis: Apzināties savu patreizējo vērtību un talantus

Kas ir manas prasmes, kompetences, zināšanas un pieredze? Kas ir tas, ko man patīk darīt un radīt vislabāk? Kas ir tas, kas man tiešām padodas? Kādas manas īpašības un prasmes visbiežāk pamana un novērtē citi? Par ko citi grib man maksāt? Kādus savus sasniegumus es pats novērtēju visvairāk?

2.solis: Apzināties savu potenciālu

Ja es varētu darīt jebko – ko es gribētu darīt? Kas pasaulei šobrīd ir nepieciešams un kāda varētu būt mana loma tajā? Ja es pamostos pēc 10 gadiem savā dzimšanas dienā, ko es gribētu būt paveicis un sasniedzis? Par ko mani bieži uzslavē citi, kas man šķiet pašsaprotams?

3.solis: Apzinies, kā Tu vari paaugstināt savu vērtību vai potenciālu

Cik daudz naudas Tu gribi saņemt? Kādas kompetences, prasmes, pieredze vai zināšanas Tev ir jāiegūst un jāatīsta, lai Tu kļūtu vērtīgāks sava darba devēja vai klientu acīs? Kādas jaunas prasmes Tevi padarītu par unikālu ekspertu kādā jomā? Ko Tu dari jau tagad un ko vēl Tu vari darīt? Kas Tev ir nepieciešams, lai turpinātu attīstīties vēlamajā virzienā? Kā Tu zināsi, ka būsi sasniedzis nākamo līmeni? Kā Tu par to paziņosi savam darba devējam vai klientam?

4.solis: Apzinies, ko Tu darīsi ar naudu, kad Tev tās būs vairāk

Kādēļ Tu gribi vairāk naudas? Kādas vajadzības un vēlmes Tu gribi apmierināt? Kādas jaunas iespējas Tev pavērtos? Ko pozitīvu iegūs citi, kad realizēsi savas ieceres? Vizualizē un spilgti iztēlojies – kā tas ir, kad Tev ir tas, ko Tev vajag un tas, ko Tu gribi – kā Tu jūties, kā tas izskatās no malas! Relaksējies un velti dažas minūtes laika šai vizualizācija, apraksti to. Turpini vizualizēt, kā tas ir, kad Tev ir tas ko gribi arī turpmāk. Jo vairāk domāsi par to, ko gribi, jo vairāk to sev piesaistīsi.

Cik daudz naudas ir nepieciešams šo vajadzību un vēlmju realizācijai? (uzraksti sarakstā savas vajadzības un vēlmes, ko Tu gribētu apmierināt un pretīm summu – cik tas maksā) Cik naudas Tev ir jānopelna mēnesī/gadā, lai realizētu savas vēlmes? Skalā no 1 līdz 10, uz cik Tu tici, ka tas ir iespējams un Tu esi to pelnījis?

5.solis: Apzinies savus mentālos blokus un ierobežojošās pārliecības

Ja iepriekšējā jautājumā neatbildēji 10 no 10 ar 100% apziņu – es tiešām esmu to pelnījis (un visticamāk ne, jo tas, kam Tu tici 10 no 10, realizējas Tavā dzīvē viegli un bez šķēršļiem), tas norāda uz to, ka iespējams, Tev ir kādi mentālie bloki, bailes, ierobežojošas pārliecības, šaubas, nepārliecinātība ar sevi vai arī Tavas vēlmes ir pretstatā ar vēlmēm kādā citā dzīves jomā. Tavā dzīvē nevar ienākt vairāk naudas, ja Tev ir sajūta “es neesmu to pelnījis”, “tas nav reāli”, “es neesmu gana labs”, “tagad algas samazina nevis paaugstina”, “priecājies, ka Tev tagad vispār ir darbs”, “es pazaudēšu draugus, ja kļūšu bagāts”, “tagad ir jābūt reālam un jātaupa nevis jāsapņo par iegribām”, “bagāti ir tikai negodīgi cilvēki”, “manā ģimenē neviens nav pārāk bagāts”, “bagāti cilvēki ir nejauki” u.t.t.

Izraksti uz lapas stabiņā visu negatīvo, kas Tev nāk prātā par sevi un vēlamo naudas pieaugumu. Un pēc tam pieraksti vēl vismaz 3 lietas. Un vēl 3 lietas, ko par Tavu vēlmi palielināk ienākumus teiktu vai domātu kāds skeptisks ģimenes loceklis.

Kad esi uzrakstījis savu sarakstu par 100%, blakus negatīvajam raksti – “taču šādas domas mani neatbalsta, tāpēc tā vietā es turpmāk domāšu, ka...”


Piemēram:
 
Tas nav reāli, taču šādas domas mani neatbalsta, tāpēc tā vietā es turpmāk domāšu, ka, iespējams, ir cilveki, kam tas nav reāli, bet es strādāju ar sevi un man tas ir reāli.
 
Tagad ir jābūt reālam un jātaupa nevis jāsapņo par iegribām, taču šādas domas mani neatbalsta, tāpēc tā vietā es turpmāk domāšu, ka tagad ir īstais laiks domāt par to, ko es gribu, lai pēc iespējas ātrāk to realizētu savā dzīvē. 

6.solis: Apzinies, ko Tu domā un runā ikdienā

Piektias solis ir ļoti būtisks, taču ļoti būtiski ir transformēt savu domāšanas veidu ikdienā. Sāc pievērst uzmanību tam, ko Tu domā par naudu, ku Tu runā par naudu, tam, ko par naudu runā cilvēki Tev apkārt un radio, tam, ko lasi ziņās. Tas ietekmē to, kādus rezultātus Tu radi savā dzīvē. Ja Tavā apkārtējā vidē ir bailes un nedrošība par to, kādi būs turpmākie mēneši finansiāli, tas ietekmēs arī Tevi un Tu to piedzīvosi savā realitātē. Jo spēcīgākas emocijas, jo lielāka iespēja ar to saskarties. Ja vēlmes bloķē šaubas, nedrošība vai bailes, tās nevar piepildīties. Vienīgais veids, kā realizēt vēlamo, ir 100% ticēt, ka tas ir iespējams un notiks. Agrāk vai vēlāk, bet notiks. Un, starp citu, arī agrāk vai vēlāk – tā ir Tava izvēle. Ja Tu domā, ka varbūt nākamgad, bet šogad visticamāk nē – tad tā arī būs. Ja pamani negatīvas domas, mentālos blokus vai ierobežojošas pārliecības savā ikdienā – transformē to, kā aprakstīts 5.solī. Šo uzdevumu vari atkārtot neskaitāmas reizes gan rakstiski, gan domās.

7.solis: Sagaidi iespējami labāko rezultātu, esi atvērts iespējām un priecājies par citu veiksmi

Darot augstāk minēto Tu pārprogrammēsi savu zemapziņu, uzliksi forkusu uz vēlamo – uz to, ko gribi, nevis uz to, kā nav. Sāc pamanīt savā dzīvē tās lietas un pieredzes, ko vēlies. Vai tas sāk parādīties jau Tev apkārt? Varbūt kādam jau ir tas, ko vēlies Tu? Priecājies par to no sirds, jo tas tuvojas, tas parādās Tavā telpā. Un saglabā savu fokusu, saglabā savu ticību, ka tas būs, ka tas notiks. Jo, ja kādam tas ir, tātad – tas ir iespējams. Un, ja Tevī iezogas šaubas – atceries par 5.soli. Tu visu vari transformēt. Un transformēt tik bieži, kamēr vienā brīdī attapsies, ka piedzīvo jau to, par ko pirms kāda laika tikai sapņoji.

Un esi atvērts iespējām. Iespējams, vēlamais pie Tevis atnāks citādāk nekā esi iztēlojies. Un esi uzticīgs tam, ko vēlējies. Realizē savas vēlmes, ja Tev rodas tāda iespēja!

Pieraksti beigās sekojošo: “Es esmu šajā pasaulē, lai realizētu savu potenciālu, radītu vērtību citiem un apmierinātu savas vajadzības un vēlmes! Mani nolūki ir pozitīvi un transformējot sevi, es radu pasauli labāku!”

Visu augstāk minēto Tu vari izdarīt patstāvīgi. Tomēr, ja Tev vērtīgs būtu atbalsts, ceļabiedrs, uzticības persona, uzmundrinājums un kāds, kas Tev palīdz ieraudzīt to, ko pats neredzi – Tu jau zini, es ar prieku Tevi atbalstīšu!




260 views0 comments

Comments


bottom of page